Spoštovane kolegice in kolegi,

Pred nami sta še zadnja dva meseca v tem letu, ki predvsem zaradi te nesrečne epidemije ni bilo ravno naklonjeno načrtom našega društva. Ker v letu 2021, SAD praznuje petdeseto obletnico delovanja, obenem pa tudi trideset let izhajanja revije Arheo, smo želeli oba dogodka primerno počastiti s svečano skupščino in kratkim posvetom, kjer bi se spomnili ne samo naše petdesetletne poti, temveč tudi generacij kolegov in kolegic, ki so bistveno prispevali k uspehom našega društva in slovenske arheologije nasploh. Želeli smo si, da bi se srečali v živo in še do pred kratkim upali, da nam bo jesen naklonjena. A kot vidimo, temu ni tako, in smo se zato odločili, da proslavo premaknemo na pomlad 2022. Menimo, da tak dogodek enostavno nima pravega smisla in dolžne teže, če se zbiramo preko računalnikov. Zato se bomo v preostalem delu leta posvetili predvsem dejavnostim, ki jih bomo po sili razmer organizirali preko spleta.

Tako bomo tudi letos organizirali spletni Dan slovenske arheologije (10. 12. 2021), s sklopu katerega bo že tradicionalna prireditev Arheologija v letu 2020, ki jo naše društvo v različnih oblikah organizira že več kot štridesetič. Prijazno pozivamo vse kolegice in kolege, da pošljejo svoje prispevke, saj je ta prireditev eden redkih dogodkov, ko lahko na enem mestu vidimo in objavimo skupne dosežke naše arheologije. Pregovor VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT je danes še toliko bolj aktualen, saj se mnoge vsebine prehitro izgubijo v globinah spleta.

Naslednji zelo pomemben dogodek je Podelitev nagrade in priznanj SAD. Razpis je že objavljen na spletnih straneh SAD (https://www.arheologija.si/). Podelitev nagrad in priznanj ni samo zahvala posameznikom za njihove izjemne dosežke, temveč tudi pomembna promocija naše stroke. V sedanji družbi se mora arheologija vsak dan posebej truditi, da pokaže svoj pozitiven prispevek znanju, kulturi in trajnemu razvoju. Ozrimo se po svojih kolegih in njihovih delih, spomnimo se dosežkov, nad katerimi smo bili osebno navdušeni in predlagajmo tiste, za katere bomo veseli, da bodo prejemniki stanovskih nagrad in priznanj.

Dan Slovenske arheologije bomo zaključili z redno skupščino SAD. Tekom leta se je nabralo nekaj stvari, ki jih je potrebno predstaviti skupščini društva oziroma jih mora le-ta uradno potrjevati. To bo že druga skupščina, ki bo potekala po spletu, kar ni najbolj hvaležna oblika, a drugače skorajda ne gre. Med pomembnejšimi stvarmi, ki jih moramo na letošnji skupščini potrditi je imenovanje glavnega urednika revije Arheo in predlog da se SAD včlani v Evropsko zvezo arheologov (EAA). Spomnimo, da je EAA bila ustanovljena ravno pri nas, v Ljubljani leta 1995, na kongresu s kakimi 250 udeleženci, danes pa ima ta organizacija već kot 3.000 članov iz vsega sveta in je najpomembnejša arheološka stanovska organizacija v Evropi.

V decembru je predviden tudi izid 38. številke revije Arheo, ki letos praznuje tridesetletnico izhajanja.

Na koncu še nekaj besed o anketi, ki smo jo pred nekaj tedni izvedli med kolegi in kolegicami. Odziv je bil kar dober in nam bo omogočil primeren premislek o načinu dela in ciljih našega društva. Rezultati ankete bodo kmalu predstavljeni v publikacijah društva oz. na njegovih spletnih straneh. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki so si vzeli čas in z nami delili svoje misli.

Lep pozdrav in veliko zdravja vsem

Predrag Novaković
Predsednik SAD