Mnogo prekmalu se je poslovil

Jadran STERLE

prijatelj mnogih slovenskih arheologov, drugim zopet le znanec, velik promotor slovenske arheologije, zaslužni član SAD (1999).

Konec 90-ih. let je Jadran začel serijo izjemno odmevnih oddaj z naslovom Humanistika, ki jo je ustvarjal kot scenarist, mnogokrat kot režiser in voditelj skoraj deset let. V tem času je ustvaril nekaj izjemnih dokumentarnih dosežkov – na prvem mestu sta gotovo dokumentarec o najstarejšem glasbilu na svetu – o neandertalčevi piščali (1997-2007), in dokumentarec o najstarejšem kolesu na svetu (2002), s prvimi dokumentarnimi posnetki pettisočletnega kolesa.

V tem času je ustvarjal tudi tedensko studijsko oddajo »Zgodbe o knjigah«, kjer je v okrog 70 oddajah predstavljal izključno slovenske avtorje humanističnih del s področja zgodovine, filozofije, etnologije, arheologije, umetnostne zgodovine itd. V tem času je v seriji Humanistika intenzivno spremljal arheološka izkopavanja na slovenskem ozemlju (gradnja avtocestnega križa) ter podajal javnosti na novo odkrito prazgodovinsko podobo zdaj slovenskega ozemlja.

Prvi je prikazal zgodovino slovenskega ribištva na Tržaški obali (izjemno odmevna serija z naslovnim dokumentarcem o najstarejšem lesenem plovilu v Evropi – čupi v filmu »Korenine slovenskega morja«). Prvi je na sodoben način prikazal fašistično nasilje nad Primorci ter posegel v zgodovino Primorske.

Naj počiva v miru

Dokumentarci in filmi Jadrana Sterleta (pdf)