Gabrovčev dan
(26. 5. 2022)
Naš, lahko bi rekli že kar tradicionalen strokovni posvet o bronasti in železni dobi Slovenije, bo tudi letos organiziran v sodelovanju Narodnega muzeja Slovenije, Oddelka za arheologijo FF UL, SAZU, Inštituta za arheologijo ZRC SAZU in našega društva.

Predstavitev arheoloških raziskav v letu 2021
Slavnostna in redna skupščina SAD
Podelitev nagrad in priznanj SAD za leto 2021
(13. in 14. 6. 2022)
Naše srečanje 13. in 14. junija bo najpomembnejši dogodek društva. V prejšnjem letu je SAD praznovalo svojo petdesetletnico. Iskreno smo si želeli, da bi jo praznovali skupaj, a okoliščine niso bile naklonjene takšnim srečanjem. Ker si takšno srečanje težko zamislimo po spletu, smo se odločili da slavnostno skupščino premaknemo v leto 2022. Ob tej priložnosti bomo lahko predstavili raziskave iz prejšnjega leta in podelili nagrade in priznanja našim kolegom in kolegicam za izjemne dosežke in seveda v prijetnem družabnem okolju Atrija ZRC proslavili naš jubilej. Ob tej priložnosti bomo organizirali tudi sestanek vodstva našega društva s hrvaškimi in srbskimi kolegi, s katerimi smo si delili dobršen del zgodovine naše vede, in se pogovorili o možnostih sodelovanja.

Cikel Deset predavanj
(jesen 2022)
Zaradi protiepidemijskih ukrepov teh predavanj nismo mogli izvajati v prejšnjih dveh letih; letos jih ponovno obujamo. S predavanji želimo seznaniti tako strokovno kot širšo javnost o dosežkih naše arheologije in jih organiziramo v različnih krajih po Sloveniji.

Strokovni posvet o arheološkem poklicu
(jesen 2022)
Društvo v sodelovanjem s Klubom alumnov Oddelka za arheologijo Filozofske fakultete V Ljubljani je leta 2019 organiziralo prvi tovrstni posvet. Po dvoletnem prisilnem premoru bomo s takimi posveti nadaljevali v tem letu; številni poklicni izzivi so potrebni premisleka, izmenjave mnenj in izkušenj.

Med naše kontinuirane dejavnosti, ki potekajo preko celo leta sodi izdajanje publikacij. V letu 2022 bomo izdali dve publikaciji: zbornik povzetkov Arheologija v letu 2021 in 39. številko revije Arheo.

Povedati še moramo, da se bo naše društvo z letom 2022 kolektivno včlanilo v Evropsko zvezo arheologov, najbolj množično strokovno arheološko organizacijo v Evropi, ki je bila ustanovljena leta 1994 v Ljubljani. S posebnim razpisom bomo skušali vsaj nekoliko pomagati našim članom in članicam, da se udeležujejo strokovnih srečanj EAA.

Za konec naj še povemo, da bomo v letu 2022 namenili približno 14.000 EUR za izvajanje naših dejavnosti.

Program SAD 2022